Ooggezondheid onderzocht in de Poolse Arabier

Wetenschappers in Polen hebben onderzocht hoe het met de oog gezondheid van de Poolse Arabier gesteld is. In totaal hadden 60 van de 615 paarden een oogafwijking, wat gelijk is aan 9,75% van de populatie. Dit is lager dan in de meeste andere rassen. In de jonge paarden kwamen met 6% van de paarden relatief de minste afwijkingen voor. In de volwassen paarden waren dat 11,5%, en in de oude paarden 25,9% van de paarden.

Het is gebleken dat ERU (equine recurrent uveitis) de meest voorkomende oogafwijking was. In totaal vertoonden 34 (van de 60, dus 56,7% van de paarden met een oogaandoening) paarden klinische symptomen van ERU,wat gelijk is aan 5,5% van de Poolse Arabieren in dit onderzoek. Het kwam duidelijk meer voor in oudere paarden dan in de rest: 15,5% in oudere paarden, 4,5% in volwassen en 3,7% in jongen paarden (niet significant verschillend).

Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers de medewerking gekregen van drie grote stoeterijen in Polen, die samen 615 paarden hebben: 425 merries en 190 hengsten in de leeftijd van 6 maanden tot 33 jaar. De paarden op deze drie bedrijven vertegenwoordigen 15% van de totale populatie in Polen.

De resultaten waren vergelijkbaar tussen de drie bedrijven en ook tussen hengsten en merries. In de meeste paarden met een oogprobleem werden meerdere oogproblemen geconstateerd.

Wil je het hele onderzoek lezen (in het Engels)? lees dan hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *