Kennis maken

Voordat we nader kennis maken wil ik hier eerst uitleggen waarom ik ben begonnen met The Horse In Depth. Paardenliefhebbers zijn in toenemende mate op zoek naar kennis die ‘een stap verder gaat dan normaal’. Ze verdiepen zich steeds meer in hoe het optimale management van hun paard eruit zou moeten zien en ze worden steeds kritischer op het oordeel van de expert. Dat is een goede ontwikkeling, maar zo’n kritische houding vraagt om een gedegen kennis van zaken. Alleen dan kun je een situatie goed beoordelen en weet je de juiste vragen te stellen.

Als paardenliefhebber ben ik zelf ook steeds op zoek naar nieuwe kennis, zodat ik een goede gesprekspartner kan zijn voor de experts die ik bij mijn paard betrek. Maar hoe kom je aan die kennis? Er is zoveel beschikbaar dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is waar? Wanneer worden er (soms heel overtuigende, maar niet altijd juiste) meningen verkondigd en wanneer is de informatie op feiten gebaseerd?

Mijn naam is Liesbeth van der Waaij. Ik heb Dierwetenschappen gestudeerd in Wageningen, met een specialisatie in fokkerij en genetica. Paarden waren geen vast onderdeel van de studie, maar ik mocht mijn stage van een half jaar gaan uitvoeren aan de Zweedse Landbouwuniversiteit in Uppsala, in samenwerking met het Zweeds Warmbloedpaarden stamboek. Superleuk, maar het was wel duidelijk dat een verdere baan in de paarden er voor mij, bij gebrek aan banen, niet in zat. In plaats daarvan ben ik na mijn studie een jaar als onderzoeker in Nieuw Zeeland gaan werken en daar heb ik de smaak voor het onderzoek doen echt te pakken gekregen. Terug in Wageningen kon ik onderzoek gaan doen op het gebied van erfelijkheid van trypanosomosis (slaapziekte) bij Afrikaanse koeien, waarop ik in de zomer van 2001 op ben gepromoveerd. Sinds die tijd heb ik met name als universitair docent/onderzoeker gewerkt aan de universiteiten van Wageningen en Utrecht. Daarnaast ben ik de trotse eigenaar van een Arabische Volbloed ruin, waar ik graag mijn vrije tijd mee doorbreng.

Ik merk steeds meer dat ik niet de enige ben die worstelt met het zoeken en vervolgens op kwaliteit beoordelen van informatie over diverse paard-gerelateerde onderwerpen. Daarom heb ik in de zomer van 2016 besloten om met ‘The Horse In Depth’ deze zoektocht te gaan faciliteiten, waardoor ik tegelijk mijn liefde voor de wetenschap en het ontwikkelen van materiaal voor kennisoverdracht, kan combineren met die voor de paarden.  ‘The Horse In Depth’ is een bedrijf dat verdiepende kennis op het gebied van paardenonderwerpen biedt in de vorm van e-learning modules. Het is een Engelse naam geworden, omdat ik het materiaal zowel in het Nederlands, als in het Engels wil kunnen aanbieden.

Het doel van ‘The Horse In Depth’ is om informatie aan te bieden die toegankelijk en interessant is voor veel paardenliefhebbers, maar die daarnaast voldoende uitdaging biedt voor diegenen die graag dat beetje meer willen weten. Je kunt de informatie bereiken vanaf je eigen computer en bestuderen in je eigen tempo. Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan zult beleven als ik.